Kladionica.com

Kako se igra poker i pobeđuje u ovoj igri?

Ako želite da naučite kako se igra poker i pobeđuje, na pravom ste mestu. Poker je jedna od najpopularnijih kartaških igara u onlajn kockarnicama. Nekada je bila rezervisana za mračne sobe za kartanje, a danas je dostupna u svim vrhunskim kazinima sveta. U ovom članku ćemo objasniti pravila pokera i kako da nadmudrite svoje protivnike koristeći korisne strategije.

Takođe ćemo razgovarati o ključnim razlikama između tradicionalnog pokera i popularnih varijanti kao što je Texas Hold’em. Nastavite da čitate da biste naučili kako da postanete vešt igrač pokera i pobedite u ovoj igri.

Kako se igra poker?

Pre nego što objasnimo pravila pokera i osnovne informacije, hajde da prvo definišemo šta poker znači. Tokom proteklih nekoliko godina, poker je postao globalno popularan, što je dovelo do stvaranja mnogo različitih formata i varijacija igre. Među brojnim varijantama, jedna od najpoznatijih je Texas Hold’em, koja se razlikuje od klasičnog pokera.

kako se igra poker

Tradicionalni poker, takođe poznat kao osnovni poker, je kartaška igra u kojoj morate da nadigrate ruku svog protivnika boljom rukom. U originalnom obliku igre nije bilo zajedničkih karata. Igrači su imali mogućnost da odbace neiskorišćene karte kako bi izvukli nove karte u nadi da će formirati jaču ruku.

Važno je razumeti da se poker koristi kao opšti termin za opisivanje bilo koje kartaške igre koja koristi klasično rangiranje ruku. Zbog raznolikosti između različitih formata, važno je koristiti pravu tehniku uz odgovarajuću varijaciju igre.

Pregled osnovnih pravila i varijanti poker igara

Većina poker igara koristi standardni špil od 52 karte, uz ponekad dodane džokere. Međutim, ovaj opis nije za klasični poker. Špil je podeljen na dva dela: crvena i crna. Svaka boja ima dva seta karata. Crne karte uključuju pikove i tref, dok crvene karte uključuju srca i karo.

Neke varijante igre mogu uključivati zamjenske karte, kao što su džokeri, koje se mogu pretvoriti u bilo koju standardnu kartu kako bi se formirala pobjednička ruka.

Poker se obično igra protiv drugih igrača ili protiv kazina, pri čemu kazino, odnosno kladionica uživo uzima deo pota. Postoji mnogo različitih vrsta igara koje se mogu igrati protiv dilera.

Poker pravilo rangiranje ruku

Ako želite da naučite kako se igra poker u onlajn kazinu, prvo morate da razumete vrednosti različitih poker ruku (od najjačih do najslabijih):

 1. Royal flush (najviša moguća kombinacija)
 2. Straight flush
 3. Četiri vrste (četiri iste karte)
 4. Puna kuća
 5. Fleš (pet karata iste boje)
 6. Strejt (pet karata za redom)
 7. Trojka (tri iste karte)
 8. Dva para
 9. Jedan par
 10. Visoka karta (najviša karta ako niko nema kombinaciju)

Bez obzira na verziju pokera koju igrate, suočićete se sa istim pobedničkim rukama, iako postoje izuzeci i manje varijacije. U sledećoj tabeli, prikazali smo primere liste ruku koje se koriste u većini verzija pokera, uključujući Texas Hold’em i Omaha.

Ime Opis Primer Snaga
Royal Flush 10, J, Q, K i A istim redom i bojom 10♠, J♠ Q♠, K♠ i A♠ 10
Straight Flush Bilo koja ruka koja ima pet karata iste boje, ali nije Royal Flush. 3♣, 4♣, 5♣, 6♣ i 7♣ 9
Četiri vrste (četiri iste karte) Četiri karte istog ranga, ali različitih boja. K♣, K♠, K♥ i K♦ 8
Puna kuća Ruka koja se sastoji od tri karte i para. Q♦, Q♥, Q♠, A♦ i A♥ 7
Fleš Pet karata iste boje Ali ne postoji razina kartice. 2♠, 5♠, 7♠, K♠ i A♠ 6
Strejt Pet karata u nizu, ali različitih boja. 2♥, 3♠, 4♥, 5♥ i 6♠ 5
Trojka (tri iste karte) Tri karte istog ranga, ali različitih boja. 7♥, 7♣ i 7♠ 4
Dva para Dva para ruku razdvojena 4♠, 4♥, 5♠ i 5♦ 3
Jedan par Dvije karte istog ranga, ali različitih boja. 2♦ i 2♠ 2
Visoka karta Jedina karta s najvišom razinom. K♠ 1

Kao što je prikazano u tabeli, nije uvek potrebno kombinovati svih pet karata da bi se stvorila pobednička ruka. Ovo pravilo važi za klasični Texas Hold’em i druge varijante pokera, dok su vam u nekim slučajevima potrebne dve od četiri karte za poslednju ruku.

Poker pravila s uzorkom

U nastavku teksta sumiramo osnovna pravila klasične poker igre, često poznate kao Draw Poker.

Korak 1: Početna opklada

Na početku svake nove igre, dva igrača moraju staviti mali ili veliki blind. Ponekad sajtovi za kockanje na mreži koji nude igre „Osvoji pravi novac“ takođe zahtevaju od svakog igrača da napravi početnu opkladu (Ante Bet) kako bi učestvovao u igri.

kako se igra poker početna opklada

Korak 2: Deljenje karata

Diler deli svakom igraču pet ili sedam karata licem nadole. U ovoj fazi, samo igrači mogu da vide svoje karte.

Korak 3: Drugi krug klađenja

Igrači sada odlučuju da li će nastaviti igru klađenjem ili odustajanjem, na osnovu vrednosti svojih karata. Jaka ruka je ona koja je među prvih devet najjačih poker ruku.

Korak 4: Zamenite karte

Igrači koji ostanu u igri mogu izabrati da razmene jednu ili više svojih karata u nadi da će dobiti bolju ruku. U većini varijanti, igrači mogu da razmenjuju do tri karte.

kako se igra poker zamenite karte

Korak 5: Finalna runda klađenja

U ovoj fazi, igrači odlučuju da li će ostati u igri i nastaviti sa ulaganjem. Ako je posle ovog koraka ostalo više igrača, igra ide na obračun. Ako ostane samo jedan igrač, on postaje trenutni pobednik.

Korak 6: Pokazivanje karata

Ako je u igri ostalo više igrača, svi moraju pokazati svoje karte. Pobednik je igrač sa najjačom kombinacijom karata.

Osnovna pravila pokera

Poker je jedna od najpopularnijih kartaških igara na svetu, poznata po svojoj strategiji, veštini i uzbuđenju. Bez obzira na varijantu pokera koju igrate, bilo da je to Texas Hold’em, Omaha ili neka druga, osnovna pravila ostaju slična.

 • Deljenje karata: Svaki igrač dobija određeni broj karata, u zavisnosti od vrste pokera koji se igra (npr. Texas Hold’em, Omaha).
 • Runde klađenja: Postoje različite runde klađenja tokom igre (pre-flop, flop, turn, river).
 • Klađenje i radnje: Igrači mogu da biraju između opcija kao što su ček, opklada, poziv, podizanje i odustajanje.

Poker pravila za početnike

Ako tek počinjete da igrate poker, važno je da se fokusirate na osnovna pravila i strategije pre nego što uđete u složenije tehnike. Evo nekoliko ključnih tačaka koje će vam pomoći da bolje razumete igru i izbegnete uobičajene greške.

1. Igrajte samo dobre početne ruke

Izbegavajte igranje previše ruku. Fokusirajte se na jake prve ruke kao što su visoki parovi (AA, KK) i karte koje imaju dobar potencijal za stvaranje jakih kombinacija (AK, AK).

2. Pažljivo upravljajte svojim žetonima

Ne ulazite u velike potove sa lošim rukama. Budite pažljivi sa veličinom svojih opklada i ne rizikujte sve svoje žetone osim ako niste sigurni u svoju ruku.

3. Posmatrajte svoje protivnike

Obratite pažnju na stil igre vaših protivnika. Pokušajte da prepoznate njihove navike i prilagodite svoju igru u skladu sa tim.

4. Budite oprezni sa jakim rukama

Iako strejt ili fleš mogu izgledati primamljivo za all-in, ovo je uobičajena greška koja može brzo da iscrpi vaš budžet. Budite posebno oprezni ako vam nedostaje karta ili dve da završite ruku, jer je manje verovatno da ćete dobiti te karte nego što mislite.

budite oprezni sa jakim rukama

5. Ne blefirajte prečesto

Blefiranje je važan deo pokera, ali kao početnik trebalo bi da ga koristite štedljivo i razborito. Blefiranje može biti veoma rizično ako ne znate šta radite.

6. Pozicija za igru

Pozicija za stolom je veoma važna u pokeru. Kasnije pozicije (npr. diler) vam omogućavaju da vidite kako su drugi igrači reagovali pre nego što donesete vašu odluku.

7. Nemojte biti u iskušenju da igrate previše ruku

Ako vam prvih pet karata ne daju samopouzdanje da pobedite, razmislite o tome da preskočite tu rundu klađenja. Čak i ako ste već položili opkladu pre nego što je diler stavio drugu opkladu, možda bi bilo bolje da odustanete.

8. Snažna ruka nije uvek presudna

Kada igrate poker, čitanje vaših protivnika je važnije od savršenih karata. Efikasnije je koristiti strategije da izbacite protivnika iz igre nego da pokušate da formirate najjaču ruku.

9. Često menjajte svoj stil klađenja

Nema smisla uvek kladiti se visoko ili igrati agresivno. Razmislite o tome da prvo sačuvate svoja sredstva, a zatim povećajte svoj ulog kada imate jake karte kao što su asovi ili kraljevi.

Kako se igra poker uz pomoć naprednih tehnika?

Napredne poker tehnike su obično složenije od osnovnih pravila igre. Međutim, postoje mnoge regulisane platforme za kockanje, uključujući vrhunska kripto kazina, koje obezbeđuju poštene igre i nepromenjene rezultate. Nijedna tehnika ne može garantovati pobedu, čak i kada je izvedena savršeno.

Sledeće tehnike se mogu poboljšati kroz vežbu, a važno je razumeti i protivnika i samu igru. Sa pravim rukama možete koristiti najbolje poker sajtove za kockanje da testirate svoje veštine u besplatnim igrama za pravi novac.

1. Naučite da prepoznate i pobedite agresivne igrače pokera

U svetu pokera, igrači se mogu podeliti u dve osnovne kategorije: agresivni i defanzivni. Agresivni igrači imaju tendenciju da dominiraju na tabeli tako što rano i često povisuju, dok odbrambeni igrači više vole da prate nego da povisuju. Bilo da igrate u stvarnom svetu ili na mreži, trebaće vam nekoliko rundi da procenite tip igrača koji sede za stolom.

Važno je obratiti pažnju na agresivne igrače koji mogu pokušati da manipulišu situacijom gledajući u karte tokom obračuna. Nemojte se obeshrabriti ako ovi igrači često podižu ulog, čak i kada nemate najbolje ruke. Budite oprezni i uporni u svojoj igri, jer vremenom možete naučiti kako da se nosite sa njihovom taktikom.

2. Blefiranje

To je tehnika koja uključuje klađenje ili dizanje sa lošom rukom kako bi se primorali vaši protivnici da odustanu i uzmu pot. Važno je pravilno odabrati trenutke za blefiranje, uzimajući u obzir informacije o protivnicima i kontekstu igre.

3. Nemojte se previše uzdati u nove karte kako biste postigli pobedu

Ako imate lošu kombinaciju, obično je preporučljivo da se držite najviše tri karte i nadate se sreći. Iako je verovatnoća da će tri nove karte preokrenuti igru veoma mala, nije potpuno isključena.

nemojte se previse uzdati u nove karte

Ukoliko želite da se kladite sa bilo kojeg mesta naš članak mobilno klađenje će vam biti odličan vodič. Važno je doneti odluku o tome koje karte ćete odbaciti kako biste povećali šanse za poboljšanje ruke. Uvek bi trebalo da izaberete karte sa najnižom vrednošću ili bez njih da biste povećali svoje šanse da dobijete kartu veće vrednosti.

4. Postflop strategije

Razumevanje kako igrati nakon što su zajedničke karte podeljene je ključ uspeha. Ovo uključuje čitanje tekstura stola, određivanje kada je vreme da se igra agresivno, a kada da se igra pasivno.

Strategije za pobednike u poker igri

Da bismo početnicima olakšali razumevanje, naveli smo 7 poker saveta koji će vam pomoći da lakše savladate osnovne tehnike i da im se uvek možete vratiti kad god vam zatreba. Pre nego što isprobate sledeću formulu, važno je da temeljno razumete osnove igre pokera i kako se igra poker.

1. Iskoristite svoje vreme na pametan način

U svetu pokera, ključno je znati kada da zasučete rukave, a kada da povučete kočnicu. Činjenica je da većina vaših ruku neće biti blistava. Ništa ne odaje vaše neiskustvo kao preterano ulaženje u svaku ruku.

iskoristite svoje vreme na pametan način

Često je početnicima dosadno da sede za stolom, čekajući da se karte razviju. Međutim, ta provera ne mora da bude gubljenje vremena. Umesto toga, iskoristite to kao priliku da posmatrate svoje rivale. Bez konstantne brige o svojim kartama, možete bolje analizirati njihovo ponašanje. Tako ćete primetiti ko hrabro podiže ulog, a ko samo prati ostale.

Kada dobijete svoje karte, moći ćete racionalno da procenite da li je vaša ruka odlična, dobra ili slaba. Ako procenite da su karte slabe, uvek treba razmotriti opciju odustajanja.

2. Ključni trenuci pre podele karata

U pokeru opklade pre deljenja se koriste za definisanje veličine velikog blinda pre nego što se karte podele. Ako ste prvi koji je dobio kartu iz pota, treba uzeti u obzir prvu opkladu. Ovo je ključni momenat u igri gde morate da odlučite da li da odustanete ili podignete.

Ako imate jake ili odlične karte, podizanje uloga vam daje priliku da povećate vrednost pota, što vam daje veće šanse za pobedu i veći dobitak. Takođe, to može obeshrabriti neodlučne igrače i smanjiti šanse da se drugi takmiče sa vama. Preporučljivo je da se prvo kladite samo ako se jedan ili više igrača već kladilo pre vas, ali je bitno da imate dobre karte ako to odlučite.

3. Pametno postavite veliki blind u pokeru

Kada je vaš red da postavite veliki blind, važno je da pažljivo procenite svoje opcije nakon što su svi ostali igrači odigrali. Ovo nije kao druge igre u kojima jednostavno možete odlučiti da li ćete igrati ili ne. Iako vaš poziv sada neće uticati na odluke drugih igrača jer je njihov red prošao, nemojte žuriti da zovete samo zato što je prethodni igrač učinio. Nema potrebe da trošite novac bez razloga.

Ukoliko vas zanima internet klađenje preporučujemo vam naš vodič na tu temu. Uvek je bolje zaustaviti gubitke nego juriti za prinosom kapitala. Budite oprezni sa dodatnim ulaganjima i igrajte pametno. Uopšteno govoreći, razmislite o tome da ograničite svoju ruku ako su ulozi visoki u ranim fazama igre.

4. Agresivna strategija i prilagodljivost

Kada se bavite pokerom, posebno onlajn, ključno je da vešto sakrijete svoje karte i podstaknete druge igrače da prave greške. Ovo zahteva agresivnu igru i povremeno podizanje uloga. Ne dozvolite drugima da diktiraju tempo igre. Bolje je imati kontrolu nego biti uvučen u igru koja vam ne odgovara. Ako se situacija okrene protiv vas, nemojte oklevati da se povučete. Bolje je sačuvati svoje resurse nego rizikovati gubitak novca ili reputacije.

kako se igra poker agresivna strategija

Važno je razumeti da na mreži često nećete imati mnogo informacija o svojim protivnicima, a ni oni o vama. Zato je ključno da se dovedete u poziciju da se zapitate da li vaši protivnici imaju jaču ili slabiju ruku. Kada igrate protiv manje iskusnih igrača, zapamtite da će oni često odustati umesto da rizikuju. Iskoristite to znanje da prilagodite svoju strategiju i steknete prednost.

5. Naučite kako pravilno izbalansirati blefiranje u pokeru

Igranje pokera zahteva ravnotežu između sposobnosti blefiranja i efektivne kontrole. Pravo vreme za blef nije uvek očigledno. Mnogi početnici brzo shvate da neefikasno blefiranje može brzo da isprazni njihov novčanik. Važno je odabrati pravu situaciju za blefiranje, i tu može pomoći gledanje vaših karata.

Blefiranje ima smisla kada vaša ruka ima potencijal da se pretvori u jaku ruku, kao što je strejt ili fleš. Međutim, nije mudro uvek blefirati. Naprotiv, važno je da se oslonite na svoje uobičajene obrasce klađenja kada odlučite da blefirate. Nepredvidive promene mogu izdati vaše namere i otkriti vašu taktiku vašim protivnicima.

6. Prepoznajte pobednički sto u pokeru

Odabir pravog stola je ključ za pobedu. Kako ćete ga izabrati? Pa, primetićete da su se okupili igrači sa velikim potencijalom za pobedu. Ta grupa od tri ili više igrača pokazuje ozbiljnost i konkurentnost. Bićete svesni kako se neki igrači pripremaju pre podele karata, posmatrajući njihove poteze i koliko često povisuju. Ako primetite da je takvo ponašanje retko, a za stolom su samo dva-tri igrača, to znači da ste na pravom mestu. Nema potrebe da menjate tabelu – evo prilike za uspeh.

prepoznajte pobednički sto u pokeru

7. Smirenost i prilagodljivost su ključ uspeha

Kada tražite brzu igru, onlajn video poker može biti odličan izbor. Iako je potrebno strpljenje dok svaki igrač igra svoju ruku, ovo vreme možete iskoristiti da pažljivo razmislite o svojim potezima. Svaka igra može biti prilika da naučite nove lekcije koje će vam pomoći u budućim igrama.

Ne postoji magična formula koja će eliminisati sve nepredvidive trenutke, kao što je loš tajming. Na primer, možda imate par asova kao odbacivanje i odlučite da idete all-in, ali vas protivnik nadmudri. U svakom slučaju, važno je da ostanete mirni i da se prilagodite situaciji kako biste povećali svoje šanse za uspeh.

Texas Hold’em poker pravila

U našim dosadašnjim uputstvima smo istakli Texas Hold’em kao izuzetno popularnu varijantu pokera, koja se razlikuje od drugih kao što je Five-card Draw. Sada ćemo detaljno objasniti pravila koja ovu igru čine jedinstvenom, dok će kompletno pravilo ruke biti u skladu sa klasičnim pokerom.

Klasična Texas Hold’em poker igra sastoji se od šest različitih faza, od kojih svaka ima svoje dinamičke aspekte.

Faza 1: Mali i veliki ulog

Ovo je početak igre u kojoj igrači postavljaju uloge, male i velike. Mala opklada je osnovna opklada, dok je velika duplo veća od male opklade.

Faza 2: Pregled karte i prve opklade

Svaki igrač dobija dve karte licem nadole, koje se nazivaju „skrivene karte“. Nakon toga, svaki igrač ima mogućnost da odluči da li da odustane, call-a, povisi ili čak ponovo podigne ako je potrebno.

Faza 3: Otkrivanje zajedničkih karata

Sve dok postoje najmanje dva igrača u igri, prva zajednička karta se otkriva licem nagore na stolu. Svaki igrač može koristiti ove zajedničke karte da poboljša svoju ruku. Ova faza uključuje deljenje tri zajedničke karte i još jednu rundu klađenja.

Faza 4: Četvrta zajednička karta

Ako je više od dva igrača i dalje u igri, deli se četvrta zajednička karta. Nakon toga sledi još jedan krug klađenja gde igrači mogu da odluče da li će ostati u igri ili odustati.

Faza 5: Peta i poslednja karta – river

Ako su dva ili više igrača još uvek aktivni, deli se poslednja zajednička karta, koja se zove “River”. Ova karta je krajnja prilika za igrače da poboljšaju svoju ruku pre poslednje runde klađenja.

Faza 6: Otkrivanje karata i određivanje pobednika

Preostali igrači moraju otkriti svoje karte da bi odredili pobednika. Iako igrači imaju mogućnost da drže karte skrivene, to znači da automatski odustaju od igre. Ova faza se završava otkrivanjem karata i proglašenjem pobednika.

Zaključak

Nakon što naučite kako se igra poker možda ćete želeti da testirate svoje veštine. Za sve one koji traže mesto za igranje uzbudljivih igara, CoinPoker je savršen izbor. Bilo da više volite klasični poker ili nešto drugo poput uzbudljive stone igre, ova platforma će vas oduševiti.

Registrujte se na CoinPoker i obezbedite sebi veliki bonus dobrodošlice. Dostupan je preko pretraživača na desktopu i mobilnim uređajima, a takođe možete preuzeti aplikaciju za igranje pokera na svom telefonu ili računaru. Ako se pojave bilo kakva pitanja ili nedoumice, korisnička služba je dostupna 24 sata dnevno putem ćaskanja uživo, e-pošte ili telefona. Sve je spremno za uzbudljivu igru. Pridružite se odmah!

Često postavljana pitanja

Koja su osnovna pravila klasične poker igre?

Kako se odvija igra Texas Hold’em pokera?

Koji su ključni saveti za početnike u pokeru?

Koja je preporučena strategija za blefiranje u pokeru?

O autoru Ivan Pajic PRO INVESTOR